Kongres poduzetništva žena u Ravenni

 Hrvatske poduzetnice, u organizaciji splitske gospodarske komore, na kongresu poduzetništva žena u Ravenni
 
Na 10. kongresu poduzetništva žena jadransko-jonskog područja, koji se 16.-17. studenog održava u Ravenni, sudjeluju u organizaciji HGK Županijske komore Split i hrvatske poduzetnice i poslovne žene, njih četrdesetak, mahom iz Splitsko-dalmatinske, ali i iz Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Istarske županije te Zagreba.
 
Kongres su organizirali Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum), te njegove članice, komore Splita, Udina i Ravenne. 
 
Naime, Županijska komora Split već 17 godina vodi Okrugli stol za poduzetništvo žena pri AIC Forumu, iz čijeg su rada i proizišli kongresi poduzetnica. Isti su pokrenuti 2006. s ciljem potpore poduzetništvu žena u regiji, a s vremenom su se profilirali u relevantno mjesto razmjene aktualnih informacija i iskustava iz različitih zemalja, upoznavanja s projektima koji promiču poduzetništvo žena, te umrežavanja poduzetnica.
 
Tema 10. kongresa je "Doprinos poduzetništva žena održivom rastu u digitalnom dobu", te je naglasak skupa na digitalnim inovacijama i poslovanju žena u digitalnom dobu. 
 
''Na dosadašnjim kongresima obradili smo neke od najznačajnijih tema ne samo za poduzetništvo žena već i poduzetništvo općenito, poput izvora financiranja i uloge banaka, inovacija, klastera i umrežavanja, a ovogodišnji se fokusira na jednako bitnu i danas nezaobilaznu temu digitalizacije poslovanja'', rekla je, pozdravljajući stotinjak sudionika skupa u Gospodarskoj komori Ravenne, predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i v.d. predsjednice Županijske komore Split, Mirjana Čagalj.
 
I IT sektor i poduzetništvo žena područja su koja u Hrvatskoj zadnjih godina rastu, ali je neophodno jače uključivanje žena u domenu IT sektora, kao i digitalizacija poslovanja tzv. ženskih tvrtki. Brzina prilagodbe na nove tehnologije i njihova primjena u poslovnim procesima postaju od presudne važnosti te donose konkurentnu prednost i inovaciju, danas ključnu za poslovni uspjeh.
 
Panel na temu ''Industrija 4.0 i digitalizacija: uloga gospodarskih komora u potpori poduzetništvu žena'' pružio je uvid u europski i kontekste pojednih zemalja regije, kao i aktivnosti podrške komora i ostalih organizacija. Na panelu su sudjelovale predstavnice Hrvatske gospodarske komore, talijanske Unioncamere, gospodarskih komora Fedaracije Bosne i Hercegovine te Crne Gore, Talijanske gospodarske komore za Njemačku te Sveučilišta u Bologni.
 
''HGK provodi čitav niz mjera i aktivnosti za poticanje žena u poduzetništvu, 13.500 poduzetnica prošlo je razne vrste edukacija a potpora im je pružena i u projektima internacionalizacije, inovacijskim misijama te programu Erasmus za poduzetnike početnike'', naglasila je, predstavljajući ulogu Hrvatske gospodarske komore, direktorica njezina Sektora za inustriju i IT, Tajana Kesić Šapić.
Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, Gordana Restović, ukazala je na obrasce podjele na muška i ženska zvanja kod djece, te samim tim potrebe i uloge društva, ali i udruga, na promicanju novih uzora i razbijanja predrasuda poput one da digitalno nije za žene.
 
Italija je druga zemlja u Europi po broju poduzetnica, udio žena u ukupnom broju talijanskih tvrtki kreće se oko 22%, dok u Hrvatskoj taj udio iznosi nešto više od 18%. Zajedničke su nam i dalje razlike u plaćama između muškaraca i žena, kao i slaba zastupljenost žena u politici i centrima odlučivanja.
 
U suvremenom dobu bit će uspješni oni koji se prilagođavaju brže, razmišljaju na nove načine i spremni su na inovativna rješenja, a upravo žene zbog svoje fleksibilnosti i lakšeg prihvaćanja novih uloga imaju veliki potencijal. Inovacija nije isto što i tehnologija, ljudski kreativni faktor je presudan, a žene se posebno iskazuju u kreativnim djelatnostima. Prihvaćanje digitalne kulture pretpostavlja napuštanje rutine, ali oslobađa vrijeme za kreativnost. U konačnici to znači napredak i za posao, i za obitelj.
 
Poduzetništvo žena polagano ali kontinuirano raste, stoga je potrebno i dalje raditi na uklanjaju svih prepreka koje priječe punu realizaciju žena u poslovnom svijetu, neki su od zaključaka i poruka sa skupa. U svim zemljama regije gospodarske komore na tome vrlo konkretno i rade.
 
Kongres u Ravenni održava se u Svjetskom tjednu poduzetništva te ususret Svjetskom danu poduzetništva žena, 19. studenog.

  
  
 


 
 
 
Budmanijeva 1  •  10 000 Zagreb  •  Hrvatska  •  Karlovačka banka d.d. 2400008-1110013042  •  OIB 39384769702
Copyright © 2010 Hrvatska udruga poslovnih žena. Sva prava pridržana.