Sastanak Ogranka održan 04. ožujka

U utorak 04.03.2014. s početkom u 14:00 sati u Puli je u prostorijama HGK Županijske komore Pula održan sastanak i druženje Ogranka Kruga za Istarsku županiju.

Sastanak je vodila predsjednica Ogranka Gordana Deranja, Tehnomont d.d., Pula, a nazočile su Jasna Jaklin Majetić, HGK ŽK Pula, Zlata Trapan, Trexi d.o.o., Pula, Davorka Peruško-Stipić, Istra informatički inženjering d.o.o., Pula, Zdravka Cukon, PBZ d.d., Pula, Blaženka Butorac, Dom za odgoj djece i mladeži, Pula, Ester Buić, Uljanik zajednički poslovi d.o.o., Pula, Davorka Šajina, Agroturizam Ograde, Katun Lindarski, Vesna Plavšić, Zlatne ruke, Pula,  Plinija Bulić, Bulić reving d.o.o., Pula, Sonja Pilepić, Croatia osiguranje d.d. Pula te novinarka Kornelija Benazić.

Gordana Deranja pozdravila je prisutne i zahvalila im na dolasku te je usvojen sljedeći dnevni red:
  1. Informacije i dogovor oko aktivnosti Ogranka za 2014. godinu
  2. Praktični savjeti „Kako komunicirati s medijima“,Kornelija Benazić, novinarka
  3. Razno
Vezano za točku 1. dnevnog reda, Gordana Deranja informirala je članice kako je dan ranije u Zagrebu održana Skupština udruge Krug te je izabrana nova predsjednica Sofija Šmitran, a ona je izabrana za dopredsjednicu udruge, na čemu su joj prisutne članice srdačno čestitale. Osim toga, usvojeni su i financijski planovi, izvješća o radu te planovi aktivnosti za 2014. godinu.

Ogranak za Istarsku županiju će u 2014. godini nastaviti s aktivnostima, sastancima i druženjima, a Gordana Deranja je pozvala sve članice da daju svoje prijedloge i ideje za aktivnosti, koje se mogu dostaviti naknadno putem elektronske pošte. Prva je planirana aktivnost sudjelovanje na Svjetskom skupu međunarodne udruge poslovnih žena FCEM u Dubrovniku od 02.-06. travnja 2014.

Domaćin skupa je Krug, a održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, koji će biti prisutan na panel raspravi Korištenje komparativnih prednosti u postizanju konkurentnosti, koja će se održati 04. travnja. Za vrijeme skupa održat će se i FCEM sajam u hotelu Lacroma. Dogovoreno je da će se poslati dodatni email vezano za iskaz interesa članica za zajednički odlazak u Dubrovnik, kako bi se što više članica skupilo i otišlo. Osim toga, Gordana Deranja pozvala je članice da si u svibnju planiraju zajednički odlazak u Zagreb povodom proslave Svjetskog dana poduzetnica. Jasna Jaklin Majetić predložila je da se u suradnji s Društvom psihologa Istre organiziraju mjesečna predavanja vezeno za teme iz područja psihologije poput rješavanja sukoba, motivacije, odabira suradnika i slično. Članice su se složile da su predložene teme zanimljive i da su takvi sadržaju svima korisni i potrebni. Predložila je također da se članice organiziraju i da se one poduzetnice s područja Istarske županije koje imaju proizvod uz kvalitetnu prezentaciju predstave na Jadransko jonskom forumu koji će se održati ove godine u lipnju u Grčkoj, na Krfu.       

Vezano za točku 2. dnevnog reda novinarka Kornelija Benazić pozdravila je prisutne te krenula s praktičnim savjetima vezano za komuniciranje s medijima. Prve rečenice bile su joj: „Sve ste Vi žene poduzetnice, menadžerice, direktorice, ravnateljice ili upraviteljice. Nastup u medijima dio je Vašeg posla. Budite samouvjerene i hrabre i odradite ga maksimalno kvalitetno.“

Dala je savjete vezano za vanjski izgled prilikom javnog nastupa, koji bi trebao biti uredan i diskretan, na kojem ništa ne bi trebalo odvraćati pažnju od onoga što će se govoriti, a uputno je i obući se primjereno situaciji i mjestu na kojem se nalazimo. Govor tijela bi također trebao biti primjeren situaciji te je preporučljivo izbjegavati gestikulaciju, a ako se koriste natuknice potrebno ih je diskretno i neupadljivo čitati. Prilikom obraćanja uvijek je preporučljivo spustiti boju i visinu glasa – govoriti autoritativno ali tiše. Nastupi u javnosti se dijele ne one željene i one neželjene koje podrazumijevaju nekakvu izvanrednu ili kriznu situaciju. U takvim se je situacijama neophodno dobro pripremiti, ostati staloženima i bilo kakvo kritično pitanje usmjeriti u svoju korist odnosno za nas povoljno rješavanje situacije.

Medije se nikad ne smije ignorirati, a prilikom zakazanih intervjua može se prethodno tražiti pitanja te autorizaciju. Svakako bi za govorništvo bilo dobro proći retoričku edukaciju, kako disati i kako govoriti. Preporučila je puno čitanja, koje nedvojbeno poboljšava elokvenciju. Prilikom obraćanja je preporučljivo nastojati biti što kraći i što razumljiviji, izbjegavati tuđice i koristiti isključivo hrvatski jezik te izbjegavati dijalekte i poštapalice. Treba iskoristiti svaku priliku za komunikaciju s medijima, jer su medijski prilozi jako vrijedni i mogu se koristiti za promociju i stvaranje pozitivnih mišljenja.

Vesna Plavšić prenijela je poziv na izložbu slika koju organizira Lions Club Pula u galeriji Vincent iz Kastva koja će biti otvorena od 08.-22. ožujka 2014. Na toj međunarodnoj izložbi bit će izloženo više od 60 slika raznih akademskih slikara, a cilj je prikupljanje sredstava za djecu žrtve nasilja u obitelji. Predložila je da su Kružice okupe i zajednički posjete izložbu.

Također je predloženo da se u budućem razdoblju planira organizaciji degustacije vina i vinske edukacije u kušaonici Benazić.          
Budmanijeva 1  •  10 000 Zagreb  •  Hrvatska  •  Karlovačka banka d.d. 2400008-1110013042  •  OIB 39384769702
Copyright © 2010 Hrvatska udruga poslovnih žena. Sva prava pridržana.