Naslovnica

O nama

Povijest Kruga

Ogranci

Partneri

Projekti

Preporuke

Klub volontera

Posebne ponude članica

Zakonski propisi i informacije

Linkovi

Kontakti 

Sastanak Ogranka za Istarsku županiju u kušaonici OPG-a Benazić

U utorak 11. studenog 2014. s početkom u 16:00 sati u Puli je u prostorijama Kušaonice OPG-a Benazić održan sastanak i druženje Ogranka Kruga za Istarsku županiju.

Sastanak je vodila predsjednica Ogranka Gordana Deranja, Tehnomont d.d., Pula, a nazočile su Zlata Trapan, Trexi d.o.o., Pula, Blaženka Butorac, Centar za socijalnu skrb, Labin, Ester Buić, Uljanik zajednički poslovi d.o.o., Pula, Nataša Kličković, Erste&Steiermärkische Bank d.d., Pula, Vesna Plavšić, Zlatne ruke, Pula, Nada Nenadić, Rubini d.o.o., Rovinj, nova članica Vesna Žmak, Sipro d.o.o., Umag te domaćin susreta Kornelija Benazić i Morena Andačić iz obrta Andarte koji se bavi kreiranjem umjetničkih predmeta u fuziji stakla.

Gordana Deranja pozdravila je prisutne i zahvalila im na dolasku te je usvojen sljedeći dnevni red:
  1. Aktualno stanje u gospodarstvu, predsjednica Ogranka i novoizabrana predsjednica HUPa Gordana Deranja
  2. Informacija o aktualnoj proceduri izrade Županijske razvojne strategije IŽ 2015-2020, najava gospodarske izložbe Histria 2015 i novog programa za žene poduzetnice EBRDa te informacija o uspjehu članice Neve Jurman na sajmu inovacija u Nürnbergu, predsjednica HGK ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić
  3. Predstavljanje djelatnosti OPG Benazić i degustacija, domaćin Kornelija Benazić
  4. Razno

Ad 1) Vezano za točku 1. dnevnog reda, Gordana Deranja zahvalila je domaćici Korneliji Benazić na pozivu u kušaonicu te rekla kako se je Ogranak rado odazvao i upriličio sastanak u njihovim prostorijama. Najprije je srdačno pozdravila novu članicu Vesnu Žmak a sve su joj prisutne članice zaželjele srdačnu dobrodošlicu u Krug, na što je gđa. Žmak također izrazila zadovoljstvo.

Članice su ujedno iskoristile priliku čestitati predsjednici na nedavnom izboru za važnu i odgovornu funkciju predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca, na čemu je ona zahvalila te ih informirala kako u svojoj novoj funkciji namjerava inzistirati na reformama, ali uz konsenzus svih zainteresiranih strana. Istaknula je kako je potrebno identificirati nekoliko ključnih pitanja vezano za razvojni put Republike Hrvatske i njihovom rješavanju posvetiti maksimalnu pažnju te usuglasiti smjer razmišljanja i akcija bez obzira na stranačko opredjeljenje, a u cilju opće dobrobiti. Namjerava raditi na tome da realni sektor i sindikat realnog sektora dobiju veću medijsku pozornost i da se pitanja vezano za takve teme shvaćaju ozbiljnije. Zaključila je kako je HUP partner svakoj Vladi kada se govori o gospodarskim temama te upozorila kako se gospodarska pitanja moraju sustavno rješavati.

Također je dala osvrt na stanje u Krugu i napomenula kako se poduzetnice moraju držati zajedno i ne zanemariti dobrobiti koje proizlaze iz umrežavanja i udruživanja. Najavila je kao bi izborom na novu funkciju u HUP-u ulogu predsjednice Ogranka i buduće predsjednice Kruga rado prepustila nekoj od članica te ih pozvala da razmisle o mogućnosti obavljanja te uloge.

Ad 2) Vezano za točku 2. dnevnog reda Jasna Jaklin Majetić ispričala je svoje odsustvo sa sastanka zbog neodgodivih poslovnih obveza, a u njezino je ime Ticiana Trošt prenijela informaciju o tome kako je trenutno u procesu izrada Županijske razvojne strategije Istarske županije za razdoblje od 2015. do 2020. godine, u kojem je HGK Županijska komora Pula jedan od partnera u izradi predmetnog dokumenta. Cilj je da se do kraja ove godine izradi Strategija usklađena sa smjernicama iz strategije Europa 2020, s operativnim programima za Republiku Hrvatsku te s realnim stanjem u Istarskoj županiji, a u svrhu efikasnijeg planiranja mjera za podršku razvoju, uključujući i povlačenja sredstava iz fondova EU u budućem razdoblju.

Također je informirala prisutne članice o uspješnom predstavljanju istarskih poduzetnica i inovatorica s vlastitim proizvodima na Okruglom stolu za žensko poduzetništvo koji je u okviru Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora održan na Krfu 11. lipnja 2014. Jedan od zaključaka Okruglog stola bio je da će se poduzetnice koje imaju vlastiti proizvod, a dolaze s jadransko-jonskog područja pozvati da se po povoljnijim uvjetima predstave na 22. izložbi hrane i pića HISTRIA što je ujedno predstavljalo i najavu HISTRIE koja će se održati od 06.-08. veljače 2015. Članice su pozvane da u svojoj okolini prepoznaju poduzetnice koje bi se mogle uklopiti u sajam i preporuče im nastup na izložbi HISTRIA.

Nadalje, dana je informacija o najavi novih poziva za dodjelu potpora za žene poduzetnice iz EBRD SBS programa, koji se očekuju početkom 2015. godine. Uz dosadašnje subvencije konzultantskih usluga iz raznih područja poduzetništva, žene poduzetnice imat će priliku konkurirati i za posebne kreditne linije namijenjene za razvoj ženskog poduzetništva, a koje će se provoditi u suradnji s lokalnim bankama. Novost je to da će se na natječaj moći javiti i tvrtke koje nisu u vlasništvu žena, ali je uprava ženskog roda. Točne informacije biti će poznate nakon službene objave poziva od strane EBRD-a.

Iako je članica Neva Jurman ispričala svoj dolazak na sastanak i nije bila u mogućnosti osobno predstaviti svoj uspjeh na svjetskoj izložbi inovatora u Nürnbergu, članice su s veseljem primile vijest o tome kako je njezina inovacija  Postupak dobivanja zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici nagrađena za doprinos ekologiji posebnom nagradom Glory medalj Svjetske federacije nacionalnih saveza inovatora, brončanom medaljom IENA-e Međunarodne udruge inovatora za inovaciju te Zlatnom medaljom Svjetske udruge žena inovatorica. Članice su kolegici prenijele čestitke te izrazile nadu da će im u skorom vremenu predstaviti svoj inovativni proizvod.

Ad 3) Vezano za točku 3. dnevnog reda Kornelija Benazić predstavila je djelatnost OPG-a Benazić te rekla kako cijela obitelj daje svoj doprinos u proizvodnji vina i napomenula kako su upravo obiteljska gospodarstva jedan od načina pokretanja gospodarske aktivnosti. OPG ima 5 hektara vlastitih vinograda te 2 u najmu, a nalaze se u blizini Svete Katarine. Područje je zbog temperaturnih razlika i miješanja zraka pogodno za stvaranje aromata u vinima i uljima. Preradu obavljaju u podrumu u Valdebeku, koji je pred godinu dana renoviran te je napravljena kušaonica. Naglasila je prednosti bavljenja eno-turizmom kod kuće te prodaje na kućnom pragu i rekla kako imaju dobru suradnju s agencijama i kućama za odmor. U ponudi od vina imaju malvaziju, teran, teran barrique, cabernet sauvignon i muškat, od rakija medenicu, bisku, travaricu, komovicu i lavandu te maslinovo ulje, a u kušaonici obavljaju degustacije i vinske večere. Nakon kratkog uvoda, počastila je Kružice ugodnom degustacijom vina i upriličila im proslavu Martinja.   

As 4) Pod točkom 4. dnevnog reda Morena Andačić iz obrta Andarte predstavila je vlastite umjetničke predmeta kreirane u fuziji stakla te rekla kako je važno imati inicijativu i izraziti vlastitu kreativnost u djelatnosti.

Sastanak je završio u 17:30 sati.

Slika 1
Slika 2


Ispiši stranicu
Zadnja promjena: 23.03.2015

Partneri

Pozivamo naše sadašnje i buduće partnere da na našim Web stranicama predstave svoje proizvode i usluge. Ovdje može biti i Vaš tekst!

Više...