Naslovnica

O nama

Povijest Kruga

Ogranci

Partneri

Projekti

Preporuke

Klub volontera

Posebne ponude članica

Zakonski propisi i informacije

Linkovi

Kontakti 

Posjet istarskog ogranka KRUG-a Bruxellesu

Stručno-poslovna delegacija udruge poslovnih žena KRUG iz Istarske županije u periodu od 15.-17. srpnja 2013. godine boravila je u Bruxellesu.

U sklopu programa posjeta održano je nekoliko poslovnih sastanaka i susreta u cilju upoznavanja i približavanja rada hrvatskih i europskih institucija i udruženja te uspostavljanja buduće suradnje.

Prvi dan posjeta delegacija je prisustvovala sastanku u Predstavništvu HGK u Bruxellesu. Sastanak su predvodile direktorica predstavništva gđa Dragica Martinović i predsjednica HGK ŽK Pula i članica istarskog ogranka Kruga Jasna Jaklin-Majetić. Gđa Martinović upoznala je delegaciju s radom i aktivnostima predstavništva od samih početaka i samog značaja uspostavljanja predstavništva te njegovih mnogobrojnih aktivnosti i koristi koje predstavništvo predstavlja za naše poduzetnike kako u promociji hrvatskog gospodarstva tako i pri ulasku na EU tržište u cilju uspostavljanja poslovne suradnje i plasmana naših proizvoda i usluga.

Gđa Martinović naglasila je u tom smislu da je predstavništvo u Bruxellesu osnovano u cilju pružanja potpore hrvatskom gospodarstvu i tvrtkama u procesu prilagodbe poslovanja zakonodavstvu jedinstvenog europskog tržišta. Sjedište europskih institucija u kojemu se odlučuje o više od 70% ukupne europske regulative, grad u kojemu su smještena predstavništava gotovo svih nacionalnih i regionalnih vlada kao i brojnih europskih i međunarodnih poslovnih udruženja i predstavništava tvrtki,  Bruxelles je od strateške važnosti za hrvatsko gospodarstvo. S obzirom de se više od 60% hrvatskih proizvoda izvozi u zemlje Europske unije, pravodobno informiranje tvrtki, prisutnost u Bruxellesu, odnosno uključenost  u raspravu o gospodarskim pitanjima na europskoj razini, uvjetima i pravilima tržišta Europske unije, od ključne je važnosti za hrvatske tvrtke, a posebice za izvoz njihovih proizvoda u države Europske unije.

Gđa Martinović informirala je prisutne o njenom imenovanju za predstavnicu pri Europskom gospodarsko-socijalnom odboru što je od velikog značaja za našu zemlju čime postajemo ravnopravna članica koja predlaže zakone i inicijative i na taj način lobira za interese hrvatskog gospodarstva.

Delegacija je održala radni sastanak u prostorijama  Odjela za poduzetništvo pri Glavnoj upravi Europske komisije za poduzetništvo i industriju. Delegaciju je primio g. Marko Curavić, načelnik Odjela za poduzetništvo. G. Curavić upoznao je prisutne s djelovanjem i organizacijom ovog odjela istaknuvši najznačajnije aktivnosti i projekte kao što su npr. poduzetničko učenje; žensko poduzetništvo; program Erasmus za mlade poduzetnike, „Business Dynamics“ aktivnosti.

Delegacija je imala prijem u Uredu  Istarske županije u Bruxellesu. Delegaciju je primio službeni predstavnik Istarske županije pri EU institucijama, Dino Babić. Prezentirao je delegaciji ulogu i način rada ureda u Bruxellesu, s posebnim osvrtom na planirane aktivnosti u okviru punopravnog članstva RH u EU. Predstavljen je i projekt SEED putem kojeg se omogućuje oglašavanje javnih usluga i novosti, a provodi ga Upravni odjel za međunarodnu suradnju i EU integracije putem Predstavništva u Bruxellesu.

Predsjednica HGK ŽK Pula Jasna Jaklin-Majetić upoznala je predstavnike ureda istarske županije u Bruxellesu sa djelovanjem udruge poslovnih žena KRUG i pozvala na suradnju i uključivanje u potencijalne projekte.

Također, delagaciju je primio hrvatski zastupnik u europskom parlamentu g. Marino Baldini koji sudjeluje u radu Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku.

Posebno je istaknuto kako je ovo prva delegacija koju je primio hrvatski zastupnik Europskog parlamenta što će svakako biti zabilježeno u dokumentaciji djelovanja naših zastupnika pri parlamentu.

Predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin-Majetić prezentirala je mnogobrojne aktivnosti komore i njene projekte, te značajne inovativne proizvode i usluge iz naše regije. Dogovorena je daljnja suradnja svih institucija u cilju zajedničke promocije našeg gospodarstva i lobiranja za gospodarske interese. Inicirane su nove ideje, uključivanje u rad i aktivnosti predstavništva HGK u Bruxellesu posebice u rad Hrvatske poslovne mreže (HPM) čiji je ured HGK u Bruxellesu na čelu s direktoricom Dragicom Martinović koordinator.

Zaključeno je kako je poslovno-stručna delegacija dobila i razmijenila iznimno značajne ideje i informacije, mnogo novih saznanja što će zasigurno uroditi hvalevrijednim i korisnim aktivnostima projektima.


Ispiši stranicu
Zadnja promjena: 23.03.2015

Partneri

Pozivamo naše sadašnje i buduće partnere da na našim Web stranicama predstave svoje proizvode i usluge. Ovdje može biti i Vaš tekst!

Više...