Naslovnica

O nama

Povijest Kruga

Ogranci

Partneri

Projekti

Preporuke

Klub volontera

Posebne ponude članica

Zakonski propisi i informacije

Linkovi

Kontakti 

Žena pomaže ženi: KRUG Ogranak za Istru donira 18.700,00 kuna Klubu žena GEA

U srijedu 18.04.2012. s početkom u 14:00 sati u Puli je održan sastanak i druženje Ogranka Kruga za Istarsku županiju. Domaćin susreta bila je GEA – Klub žena liječenih od karcinoma dojke, a povod dodjela novčane donacije, koju je predsjednica Ogranka za Istru Gordana Deranja zajedno sa članicama uručila GEAi. Donacija je upriličena povodom humanitarne akcije “Dan narcisa 2012. godine”, održane 24.03.2012. godine u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih od raka dojke.

Gordana Deranja predstavila je Udrugu poslovnih žena Krug i podsjetila na lanjsku donaciju 2.000,00 kn iz članarina. Potaknute dobrim iskustvom od prošle godine, članice Ogranka odlučile su ove godine provesti malu akciju među sobom kao poduzetnicama, menadžericama i ženama na istaknutim funkcijama, pa je zajedno sa 2.000,00 kn iz članarina, ukupno prikupljen iznos od 18.700,00 kn. U uvjerenju da će GEA novac utrošiti kvalitetno i svrhovito Gordana Deranja predala je navedenu donaciju Ljiljani Vojnić, uz čestitke i želju da ovakvi postupci i susreti postanu tradicionalni.

Predsjednica GEA – Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Ljiljana Vojnić predstavila je udrugu GEA i njezin rad te zahvalila ženama Kruga na dolasku i toploj podršci koju su im pružile, kako kroz novčanu donaciju tako i kroz ljudsku gestu razumijevanja i suosjećanja. Posebno je zahvalila ŽK Pula bez čije pomoći stasanje udruge GEA na bi bilo moguće.

Najvažnije aktivnosti GEAe su psihofizička podrška za operirane žene i njihove obitelji kroz savjetovalište i edukativna predavanja te provođenje limfne drenaža za žene s limfedemom. Dr. Mario Božac, onkolog govorio je o pojavnosti raka dojke te rizičnim čimbenicima, na koje poput tjelesne težine, nerađanja, kasnog prvog poroda, izloženosti radijaciji i sl. možemo utjecati te o onima na koje ne možemo utjecati, a to su dob, rana prva menstruacija, srodstvo s bolesnicom od raka dojke u prvom koljenu i sl. Preporuke koje je dr. Božac uputio svim ženama su redoviti pregledi i dijagnostički postupci, uključivanje u program redovite mamografije te obavljanje samopregleda dojki.

Na tu je temu vms. Ivanka Vareško održala kratku radionicu s demonstracijama i uputama kako pravilno samopregledati dojke. Prisutne su žene imale priliku opipati model dojke i uvjeriti se do kakvih sve promjena u dojci može doći. Dokazano je da oko 90% novooboljelih žena same otkriju čvor na dojci, a žene koje povremeno vrše samopregled, otkriju čvor puno manjeg promjera, koji je lakše izlječiv, čime žena dobiva priliku da bolest pobijedi i nastavi kvalitetan život. Velik se dio GEAinih aktivnosti svodi upravo na osvješćivanje žena svih dobi na važnost samopregleda i prevencije raka dojke, koji je, ako do njega ipak dođe, potpuno izlječiv – ukoliko se otkrije u ranoj fazi. 

Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako je GEA pravi primjer udruge koja se bori za zdravlje žena i koja svojim aktivnostima olakšava velik javnozdravstveni problem te da je budućnost na udrugama i građanima, kojima tek predstoji osvješćivanje pripadnosti zajednici i suočavanja sa zajedničkim problemima.

Članica GEAe Slavica Lončarić počastila je prisutne recitacijom nekoliko svojih pjesama posvećenih ženama i njihovoj snazi pozivajući žene na pozitivan stav prema životu, posebno u teškim životnim trenucima.

Cijeli se događaj odvijao uz prisustvo predstavnika medija i adekvatno je medijski popraćen.

Nakon ugodnog uvodnog dijela i druženja članica KRUGa sa članicama GEAe uslijedio je sastanak, koji je vodila predsjednica Ogranka Gordana Deranja, Tehnomont d.d., Pula, a nazočile su članice Jasna Jaklin Majetić, HGK-ŽK Pula, Vera Radolović, Grad Pula, Zlata Trapan, Trexi d.o.o. Pula, Plinija Bulić, Bulić reving d.o.o., Pula, Sonja Pilepić, Croatia osiguranje i Davorka Šajina, Agroturizam Ograde.

Gordana Deranja još je jednom zahvalila svim članicama na donaciji kojom se poduprle ovogodišnji akciju Dan narcisa i Klub žena GEA i predložila da ovakav oblik podrške postane tradicionalan. Prisutne članice su se složile da je lijepo pomoći osobama koje se susreću s poteškoćama i dati svoj doprinos nekoj od humanitarnih inicijativa.

Jasna Jaklin Majetić podsjetila je članice na poziv za kandidaturu za izbor najbolje poduzetnice i menadžerice za poslovne rezultate ostvarene u poslovnoj godini 2011. te predložila zajednički odlazak u Zagreb povodom Svjetskog dana poduzetnica, koji će se održati 18.05.2012. Dala je i informaciju o novom BAS WIB Programu EBRD-a, koji je namijenjen sufinanciranju konzultantskih usluga i edukaciji poduzetnica početnica, kao i etabliranih žena poduzetnica.

Sonja Pilepić informirala je članice o humanitarnom projektu Hrvatske pošte i Zaklade Vaša pošta „Dobri ljudi – djeci Hrvatske“, namjera kojega je da se motivira tvrtke da uzmu dijete iz doma za štićenika te da mu uplaćuju policu životnog osiguranja, koje će mu se poput rente isplaćivati od onog dana kada izađe iz doma i krene u samostalni život. Cilj je mladim ljudima u prijelomnom trenutku olakšati stabilizaciju i osamostaljenje, a nerijetko se događa da upravo ta tvrtka svojem štićeniku omogući zaposlenje.

Vera Radolović naglasila je kako u gradu Puli postoje stanovi koji služe upravo zbrinjavanju djece koja izađu iz domova i koje ona mogu koristiti određeno vrijeme do osamostaljenja.

Članice su se dogovorile da će preuzeti angažman u lobiranju za takve akcije te da će sljedeći susret biti kod Sonje Pilepić u Croatia osiguranju. Nakon toga uslijedit će posjet novim članicama i njihovo predstavljanje.

Ispiši stranicu
Zadnja promjena: 23.03.2015

Partneri

Pozivamo naše sadašnje i buduće partnere da na našim Web stranicama predstave svoje proizvode i usluge. Ovdje može biti i Vaš tekst!

Više...