Naslovnica

O nama

Povijest Kruga

Ogranci

Partneri

Projekti

Preporuke

Klub volontera

Posebne ponude članica

Zakonski propisi i informacije

Linkovi

Kontakti 

Održan kongres žena poduzetnica Jadransko-jonske regije

U organizaciji Foruma Gospodarskih komora u Tirani u Albaniji, ovoga je tjedna održan Kongres poduzetnica Jadransko-Jonske regije na kojemu su sudjelovale i predstavnice ženskog poduzetništva iz Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Više od 150 poslovnih žena iz sedam zemalja regije, kojima su se ovaj put pridružile kao promatrači i žene iz Srbije, raspravljalo je o povezivanju u žensku poduzetničku mrežu svih asocijacija ženskog poduzetništva Jadransko Jonske makro-regije, kako bi se postiglo što veće sudjelovanje žena u nacionalnim ekonomijama ovih zemalja. Istraživanja koja su provele posebne institucije UN-a, koje se bave ravnopravnošću spolova, pokazuju da Zapadni Balkan godišnje gubi do 450 milijuna eura zbog (u odnosu na Europu) niske razine sudjelovanja žena u gospodarstvu i upravljačkim strukturama. Naime, istraživanja UN-a pokazuju i to da su uspješnije tvrtke kojima su na čelu žene, ostvaruju veći i brži rast, a pokazale su se izdržljivije u vremenu krize.

Cijeneći skup važnim, posebno u trenutku kada je Albanija dobila status kandidata za pristup Europskoj Uniji, međunarodni Kongres žena poduzetnica  pozdravio je i sam njihov premijer Sali Berisha. U govoru je naglasio da je teret grijeha za krizu kojoj je polazište u krizi financijskih institucija na onima koji su donosili odluke u tom sektoru, a to su, u neusporedivo većoj mjeri, u cijelom svijetu muškarci. Dodao je također da je Albanija, koja je uz velike teškoće lomila i još uvijek lomi milenijski patrijarhalni zid neravnopravnosti spolova, posljednjih godina napravila značajan iskorak u tom pitanju, jer sada je u albanskom poduzetništvu oko 27 posto razina zastupljenosti žena u gospodarstvu što je i prosjek ostalih zemalja regije. Doprinos Kongresu dali su i ministri u njegovoj Vladi, čiji su resori u domeni gospodarstva, izlaganjima u kojima su obećali nove kreditne linije za žensko poduzetništvo. Istaknut je primjer Hrvatske koja jedina u regiji ima i Strategiju razvoja ženskog poduzetništva, uz Akcijski plan koji podupire financijski i sama Vlada HR.

U Hrvatskoj asocijacije ženskog poduzetništva ustrajno rade i na ustanovljenju točne baze informacija o brojnosti, veličini i djelatnostima u poduzetništvu, jer to je nužna osnova za apliciranje za sredstva EU fondova, kojima je Europa spremna poduprijeti žensko poduzetništvo u pojedinoj zemlji.

-Svi političari za potrebe izbora i te kako dobro znaju koji udio u biračkom tijelu imaju žene, po dolasku na vlast trebali bi se potruditi da tom visokom od 52 posto dijelu biračkog tijela omoguće lakši pristup obrazovanju u poduzetničkim vještinama, a i pristup izvorima financiranje, što je izuzetno važno za tvrtke kojima upravljaju žene – rekla je Jadranka Radovanić, predsjednica Foruma Gospodarskih komora Jadransko-Jonske regije koji je i organizirao Kongres poslovnih žena u Tirani.

Žene su u prosjeku obrazovanije od muškaraca u svim zemljama regije, no, pokazao je indeks UN-a za ovu godinu za područje Zapadnog Balkana, slabije su obrazovane u poduzetničkim vještinama, a i daleko teže dolaze do izvora financiranja, pa bi se i poruke organizatora ovoga Kongresa koji se iduće godine održava u Dubrovniku, trebale ozbiljnije shvatiti od strane politike. Da smisao tih poruka prepoznaju vlasti u pojedinim lokalnim zajednicama pokazuje i dubrovački primjer potpore gdje konkretnim sredstvima pomaže Grad Dubrovnik u Projektu poticanja ženskog poduzetništva, koji je kao pozitivan primjer predstavljen i na Kongresu poduzetnica u Tirani. (Božica Đurđević/FOTO: HGK, Denis Sorić)

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4


Ispiši stranicu
Zadnja promjena: 20.03.2015

Partneri

Pozivamo naše sadašnje i buduće partnere da na našim Web stranicama predstave svoje proizvode i usluge. Ovdje može biti i Vaš tekst!

Više...